Apeli i fo rtë i mjekut: “Shqiptarë mos e merrni me shaka…jemi më keq se Italia”

Nëse pak ditë më parë Shqipëria krenohej me faktin se nuk kishte asnjë të pre kur nga vir usit, sot një gjë e tillë nuk mund të thuhet më.

Janë plot 15 raste të konfirmuara zyrtarisht ku mes tyre llogaritet edhe një zonjë 73 vjeçare që ka humb ur jetën ditën e djeshme.

Në kuadër të situatës së krijuar mj eku shqiptar Arjan Mezini ngre zërin dhe u drejtohet qytaetarëve që ta marrin seriozisht situatën pasi mos-respektimi i rregullave do të sjellë pas oja më të mëdha se ato të ndodhur në shtetin fqinj të Italisë.

I ftuar në emisionin “Opinion”, Mezini u shpreh se nëse qytetarët shqiptarë vijojnë të mos resp ektojnë këshillat do të kjemi një ko laps më të madh se Italia.

“Patjetër është shumë i rre zikshëm e nuk duhet të jemi mendjelehtë e të bëjmë të njëjtin ga bim që bëri Italia.

Nuk duhet të jemi kaq mendjel ehtë se mendjeleh tësia merr je të njerëzish. Unë do them skenarin më të fr ikshëm, shpresoj që një gjë e tillë të jetë sa më larg.

Skenari i Italisë se rastisi në një vend të pazhvilluar, por po kol apsin. Dhe nga kol apsimi nuk po vjen nga se nuk po iu ofrohet shërbimi mjekësor, por nga siellja e e personave të papërgjegjs hëm, vazhduan jetën e tyre të zakonshme sikur nuk kishte ndodhur asgjë”, tha ai.

Më tej Mezini tha se Italia tashmë është në kol aps dhe nuk po marrin mjeki m të gjithë, pasi spital et nuk kanë kapacitete.

“Skenari i shtetit tonë, patjetër nëse do të vazhdojmë me këtë sillemi, jemi në një moment krit ik që ta kemi të gjithën në dorë ta kontrollojmë, dhe kjo varte nga ne.

Unë po jap shembullin persona, prindërit i kam 80 vjeç e tjetri 89, i kam iz oluar në shtëpi që të dy. Deri më tani që flasim kemi 15 raste, por po vazhduam të sillemi kështu, ky numër do ndryshoi në mënyrë progresive dhe në rritje të madhe.

Po u them qytetarëve, ne nuk kemi sistemin shëndet ësor italian, tek ne do të ketë një ko laps edhe më të tme rshëm. Dhe unë nuk dua që si mje k të arrijmë një vd ekshmëri 30%”, shtoi më tej ai.

Mjeku italian ngjall shpresën: Il açi që po jep efekt, me këtë kurë, 2 pacientë…

Pas statistikave jo pozitive në Kinë, Italia zë vendin e dytë në listën e vendeve më të dëm tuar nga koronavi rusi.

Shifrat flasin qartë për situatën në shtetin fqinj, ku 827 persona deri më sot kanë humbur jetën dhe ajo që të befason më shumë është se në vetëm 24 orët e fundit 196 persona kanë humbur jetën.

Ndërkohë duket se ka shpresë, një mjek një mje k i spitalit të Napolit, Paolo Ascierto ka sugjeruar futjen në listën e medikamen teve për trajtimin e koro navirus it të një ila çi që kur on artritin dhe që quhet “Tocilizumab”.

Sipas të përditshmes italiane “La Republica”, mje ku ka thënë se ai ka trajtuar dy paci entë me të, dhe brenda 24 orëve ter apia ka treguar rezultate bindëse dhe pozitive.

“Dy paci entët e parë u trajtuan në Itali dhe brenda 1 dite terapia tregoi rezultate të shkëlqyera. Nesër një nga 2 pacie ntët do të dalin nga spit ali sepse gjendja është përmirësuar.

Dje filloi trajti mi për dy persona të tjerë dhe sot do të merremi me dy të tjerë. Sa i përket pac ientit të dytë të trajtuar, ka pasur një përm irësim të ndjeshëm dhe të shpejtë dhe gjendja e tij duket ndjeshëm e përmirësuar.

Këtu në Napoli kemi për qëllim të tra jtojmë sa më shumë pacie ntë që të jetë e mundur.

Një protokoll kombëtar është i nevojshëm menjëherë për të zgjeruar përdorimin e tocilizumab në paci entët e in fektuar me kor onavi rus dhe në kushte kur gjendja e tyre është tejet kri tike”, tha ai.

/Opinion.al

“Arbana po çfarë bën moj, futja kot…” Hiqeni direkt, mesazh i gab uar

Arbana Osmani, Ardit Gjebrea e shumë figura të tjera kanë realizuar spo te sensibilizuese për masat që duhet të marrim për shkak të kor onav irusit.

Këto video nuk janë pritur dhe aq mirë nga një pjesë e publikut të cilët shkruajnë në drejtim të Ramës se “mjaft na mësuat si të lajmë duart, por mer rni ma sa.”.

Të dyja videot janë shpërndarë dhe nga kryeministri Rama në profilin e tij zyrtar në Facebook dhe sidomos videoja e Arbanës ka ngja llur irri tim tek ndjekësit të cilët i sugjerojnë Ramës që kjo video “të hiq et urgj ent”.

Kjo për shkak se Arbana teksa ilustron me gjeste masat që duhet të m arim, sugjeron që duart të vendosen para gojë kur tes htin – KËSHILLË E GAB UAR!

Shumë prej udhëzimeve, sugjeron që kur tes htimë të përdorim peceta dhe menjëherë të hidh en në kosh me kapak të mb yllur ose të përdorim parakrahun, sikurse duhet të bëjmë edhe kur koll itemi.

Një nga komentet më të as hpra në postimin e kryeministrit ka qenë pikërisht nga Erjona Shehu, ish gazetare në Top Channel:

“Duhet ta hiqni ur gjent kete spot nga qarkullimi! Spikerja vendos duart para gojes kur tes htin dhe kjo eshte rrep tesisht e ndaluar! Eshte mesazh perhapes i Cor ons Vi rus! Konsultojini me specialiste spotet, para se t’i hidhni ne qarkullim”!

Në fotot e mëposhtme mund të shihni dhe disa prej komenteve.

Video e spot-it:

https://www.facebook.com/edirama.al/videos/2727452470656730/

Nuk është bërë asnjë reagim për këtë nga vetë moderatorja dhe as videoja nuk është he qur nga qarkullimi, megjithatë ku jdesuni që mos të ndiqni atë këshillë.

Zyrtare/ Bashkia tha fjalën e fundit: Ja fati i transportit urban

Bashkia e Tiranë ka marrë vendimin final të ndër presë transportin urban në Tiranë, duke filluar nga dita e nesërme.

Kryetari Erion Veliaj u ka bërë thir rje qytetarëve që të qëndrojnë në shtëpi, si mënyra më e mirë për të parandaluar përhapjen e koro navi rusit.

Vendimi i plotë i Bashkisë së Tiranës:

Në kuadër të marrjes së masave për të munde suar moslejimin e perhapjes se vir usit CO VI D-19, njofton qytetaret se duke filluar nga data 12 mars deri ne nje afat te pacaktuar pe zullohet:

i) sherbimi i transportit qytetes (linjat brenda qytetit te Tiranes),

ii) sherbimi i transportit rrethqytetes (linjat qe lidhin qytetin e Tiranes me ish njesite administrative/Komunat

iii) sherbimi i transportit nderqytetes ushqyes (linjat qe lidhin Bashkine e Tiranes me Bashkine e Kamzes dhe Bashkine e Vores

Autobuz i linjes urnabe ne Tirane

Bashkia e Tiranës kërkon mirekuptimin e qytetareve per masen e pe zullimit te perkohshem te ketyre sherbimive te transportit, por gjy kon se ma sa eshte e domosdoshme per te ritur eficensen e sistemit te mbr ojtjes ndaj perhapjes se metejshme te vir usit/shqiptarja

Apel ur.gjent rrugëve: “Qendroni në shtëpi”! Ja çfarë ndodh në kryeqytet

Edhe pse është thënë dhe stër-thënë që të qëndrojnë në shtëpi, duket se qytetarët ende nuk janë në dijeni të pas ojave që mund të kenë nga prekja nga vir usi ndaj dhe së fundmi në Tiranë po provohen të gjitha metodat.

Pak çaste më parë Bashkia e Tiranës e mbështetur nga qeveria ka vendosur të marrë një ma së të re.

Pas vendosjes së postb lloqeve për verifikimin e personave që mund të jenë kthyer nga Italia, por që nuk janë mbyllur në shtëpi, një auto mjet i bashkisë Tiranë është dëgjuar duke qark ulluar në qytet me thirrjen e lartë “Qëndroni në Shtëpi” (me megafon)

Bashkia e Tiranes, apel popullit per te qendruar brenda ne shtepi.

Nuk mund të lëmë pa përmendur faktin se zyrtarisht janë 15 të prekur dhe 1 person (grua) e cila ka humbur jetën mesditën e sotme

Ndaj, situata nuk është aspak e qetë dhe të gjithë duhet të mundohemi të shmangim lëvizjet.

Video:

https://www.facebook.com/newsbomb.al/videos/844489172719411/?t=18

Situatë kon.fuze/ “Shumë fri.kë për fëmijët”, apel Manastrilliut: Kërkojmë që…

Kjo situatë e kapi të pa-përgatitur Shqipërinë dhe duket se menaxhimi i masave dhe informacioneve është një situatë super konfuze.

Ende e paqartë situata në qytetin e Durrësit. Ajo që po ndodh është thuajse një ka os.

Së fundmi stafi mjek ësor i Spita lit të Durrësit ka reaguar pas deklaratës së ministres së Shëndetësisë, Ogerta Manastirliu, e cila tha pak më parë se mje kët dhe infe rmierët që i shërbyen të moshuarës që vd.iq nga kor onav irusi, kanë rezultuar të pastër.

Stafi mje kësor kërkon përgjigje individuale për secilin prej tyre, lidhur me rezultatet e analizave të tyre.

“Na mori drejtoresha na tha që nuk ka asnjë të inf ektuar por analizat janë bërë individuale. Përgjigjet i duam individuale të na i nisin t’i shohim.

Drejtoresha na tha që do të qëndrojmë për 14 dite në ka rantine. Nuk do të shkojmë në pune. Pse kur nuk jemi të inf ektuar duhet të qëndrojmë në ka rantine për 14 ditë si repart?

Kemi fri kë për fëmijët, për jetën.

Që prej ditës së djeshme jemi ng ujuar dhe na thanë që duhet të bëjmë anali za shtese se mos brenda 14 ditësh mund të shfaqet”, tha një prej infe rmiereve për News 24.

Spitali i Durrësit

Zyrtare/ Duhet marrë shumë seriozisht! Rritet më shumë numri i të preku rve

Nëse në mëngjes ishte deklaruar për 12 të prekur dhe 1 grua të moshës 73 vjeçare që ka humb ur jetës, tashmë duket se bilanci sa vjen dhe shtohet se zyrtarisht numri ka shkuar në 15 të pre kur.

Ministrja e Shëndetësisë Ogerta Manastirliu në një lidhje të drejtpërdrejtë në “Neës 24” deklaroi se vazhdon analizimi i kampionëve të dytë të analizave.

Manastrliu tha se deri më tani janë 283 raste që janë testuar, ndërsa 15 raste kanë dalë pozitive, përfshirë edhe rastin e zonjës që ndërroi jetë.

“Vazhdon kampioni i dytë i analizave.

Një punë e madhe po bëhet në spitalet tona. Janë 283 raste te testuar dhe 15 raste pozitive. Po bëhet një punë e madhe në territor, qoftë në shërbimin që po ofrohet.

Lulzim Basha bën propagandë për maskat, për Spitalin e Durrësit dhe për pajisjet e mbrojtjes personale. Mjekët dhe infermierët janë prioritet me ne dhe javën pajisur me mjete”, tha Manastirliu.

Ueee çfarë bëhet!! Ndërhyn po licia për shpërndarjen e pleqve që luanin domino

Një ngjarje e pazakontë ka ndodhur sot në Elbasan dhe që tregon qartë se shtetasit shqiptarë ende nuk e kanë marrë seriozisht situatën aktuale.

Edhe pse në TV apo radio apo edhe në shumë portale të ndryshme po jepet mesazhi se duhet të rrini vetëm në shtëpi, duket se kjo thirrje po shkon në vesh të shurdhët.

Te moshuar qe luajne domino

E thënë kështu, sot në Elbasan, Po licia Bashkiake e qytetit ka vendosur të dalë në terr en për të shpërn darë grumbullimet e qytetarëve, si ma së për nda limin e përhapjes së kor onavir usit.

Deputeti Balla thotë se po licë të bashkisë kanë dalë në terren për të shpë rndarë të moshuarit që luajnë domino.

“Na u desh të dërgojmë po licinë bashkiake të ndë rpresim grumbullimet e dominove në Elbasan.

Nderhyrja per te shperndare te moshuarit te cilet duket se nuk e kane “haberin” se çfare po ndodh aktualisht ne Shqiperi.

Kjo nuk është kohë argëtimesh jashtë shtëpisë, po kohë lu fte dhe kjo lu ftë fitohet vetëm duke kuf izuar lirinë tënde, duke ndry shuar rrë njësisht mënyrën e jetesës dhe duke ruajtur familjen tënde!

Fr ikë aspak, kujd es po! madje shumë fare”, shkruan Balla.

Ambasada gjermane njoftim urgj ent: Ja çfarë vendimi kemi marrë

Një njoftim si “rrufe” ka ardhur nga Ambasada Gjermane në Tiranë e cila njofton se nuk do të japë më vërtetime të kalimit të kufirit.

Ky njoftim vlen për qytetarët të cilët kanë lënë Gjermaninë dhe janë kthyer në Tiranë apo në rrethet e tjera të Shqipërisë.

Në njoftimin e tyre thuhet se:

“Për shkak të zhvillimeve të fundit në lidhje me CO RONA-vir usin, ambasada nuk do të pranojë më (deri në një njoftim tjetër) vërtetime të kalimit të kufirit’.

Kjo ma së merret në kuadër të paran dalimit së përhapjes së kor onavir usit. Ambasada njofton se ky njoftim do të jetë në zbatim deri në një njoftim të dytë.

“+++ Informacion i rëndësishëm për të kthyerit nga Gjermania +++

Për shkak të zhvillimeve të fundit në lidhje me vir usin, ambasada nuk do të pranojë më (deri në një njoftim tjetër) vërtetime të kalimit të kufirit.

Ju lutemi për mirëku ptimin tuaj!”, shkruhet në njoftimin e ambasadës gjermane./Faxweb.al

Tritan Kalo: Koronav irusi? Ja kur do shkojë “me pushime”…

I ftuar në “Provokacija”, mj eku i njohur Tritan Kalo u shpreh se kor.onavir.usi ka gjasa që në prill nuk do të jetë më prezent, për shkak të rritjes së temperaturave.

“Temperaturat e ajrit fillojnë dhe rriten. Temperaturat e larta nuk e favorizojnë dhe ulin ritmin e vir usit.

Çdo inf eksion vi ral ashtu si edhe gr ipi ka një kur bë të evolucionit. Gripi fillon në 15 nëntor dhe kulm on në shkurt.

Në shohim që gri pi ka rënë. E njëjta gjë po ndodh edhe me Cov.id në Kinë.

Kurbat e zakonshme kanë një evolucion të tillë që ne i themi me zhvendosje pak djathtas. Nuk janë një evolucion të tillë, në mënyre që rritja është graduale.

Në fillim të prillit fillon dhe shu het. Vir usi ka një evo lucion që në harkun kohor shtrihen 2-3 muaj”, u shpreh mjeku.

Më tej mjeku ka kërkuar se qytetarët të mos pa nikosen dhe të mos bazohen në burime informacione të pavë rteta.‘Në këtë kohë nuk ka nevojë për tre gjëra.

Së pari të pa nikohesh, së dyti të influ encohesh nga burime informacioni që nuk janë të mirë-informuara dhe e treta, të mos reagosh në mënyrën e një his terie kolektive sic reaguan në ’97 dhe sollën ato pasoja.

Ne duhet të nxjerrim mësime nga e kaluara dhe fa tkeqësia jonë është që pak mësime nxjerrim ose i kemi mësime shumë jet ëshkurta dhe në krye të disa muajve harrojmë çfarë ka ndodhur’, u shpreh Kalo.