Dëgjoni Ylli Merja-n: “Alergji apo Co.vid”? Ju tregoj si e dalloj unë, ja si ta bëni

Me ardhjen e saj, stina e pranverës sjell me vete edhe pro bleme per personat qe vua jne nga ale rgjitë.

Por në një kohë pandemie të Coro na virusit dys himet janë të mëdha. Shqe tësimet rriten kur kemi tës htitje apo kollë, por këto nuk janë gjithmonë COV ID.

Specialisti i bimëve mjekësore, Ylli Merja në komunikimin e përjavshëm me Skype në “Vila 24” tha se dallimi thelbësor është temperatura. Ky tregues na ndihmon të kuptojmë nëse jemi prek ur nga vir usi apo një ale rgji stinore.

Duke radhitur shenjat tipike të një një vir oze, Merja bën të ditur se një kollë e thatë, e shpeshtë, shoqëruar shpesh edhe me sputul, temperaturë dhe dje rësitje janë sinjale të organizmit të infe ktuar.

“Alergjitë nuk japin temperaturë”,-sqaron Merja duke shtuar se njerëzit shpesh bëjnë ga bime duke marrë ant ibiotikë dhe nuk e lënë organizmin të aktivizojë antitrupat për të rritur në mënyrë natyrale rez istencën. Më tej ai paraqet dy grupet më të mëdha të ale rgjive siç janë ato nga poleni i luleve apo my ku.

Në rastin e poleneve, Merja thotë se kjo lloj aler gjie prek persona me imunitet të do bët të cilët janë të ndjeshëm kur nga pemët a lulet shkëputen grimca rrëshirore që gjatë dimrit mbështjellin sythat e më pas shpërhapen në ajër duke u thit hur nga rrugët e frymëmarrjes.

Koha më e rënduar nga aler gjitë e poleneve është muaji prill deri afër mesit të majit.

Trajtimi natyral bëhet me rritje imuniteti duke përdorur propolis blete, propolis me rigon apo çajëra të ndryshme me ekinacia. Grupi tjetër i aler gjivë my kotikë sipas Merjas shka ktohet nga kërpudhat që krijohen nga lagështira në ambientet ku ne jetojmë.

Në këto raste duhet të kontrollojmë me kujdes gjuhën, ngjyrën dhe strukturën e saj. Po kaq kujdes duhet të tregojmë edhe me alerg jitë që krijohen nga par azitët të cilët futen në organizëm.

Lambia kryesisht jep rea ksione të ndryshme pasi jash tëqitjèt e saj benda organizmit tonë dalin nga lëkura dhe na krijojnë kru arje të mëdha deri në çarje e dë mtime duke rre zikuar më pas edhe stafilokok.

Ndërhyrja më urg jente janë kompresa me ujë të ftohtë, apo uthull molle e holluar me ujë. Po ashtu ai rekomandon edhe trajtimin me propolis me rigon, vaj dafine apo edhe çajëra ant imykotikë.

Për persona që vu ajnë nga aler gjia e syve sugjeron të shm angin daljet e shpeshta në kohën kur smogu është më i dendur.

Sa u përket fëmijëve dhe alerg jisë, Merja këshillon të kontrollohet gjuha për my k apo të ndiqen ndërsa janë në gjumë mos kanë kërc itje dhëmbësh, zhu rmë në bark apo kapsllëk.

Në rast lambje pastrohen krua rjet me ujë të ftohtë dhe kur kemi të bëjmë me alerg ji të rrugëve të frymëmarrjes, vendosim pak vaj dafine mes buzës e hundës dhe disa pika në dërrasën e kraharorit.

Përveç tështitjes si mënyrë natyrale për të nxjerrë trupat e huaj të futur në organizëm, po ashtu sugjerohen të përdoren çaj trëndafili i eg ër, ekinacia, hithra, çaj rigoni, mendër se qetëson zor rët dhe 5-6 pika propolis.

Sa i përket ushqimeve të dë mshme tek alerg jitë janë produktet me fermente pasi kanë në përbërje maja, po ashtu duhen shm angur kosi me fruta, djathi dhe bulmetërat.

Për të le htësuar efektin e këtyre ushqimeve, duhet shpërlarë goja me ujë pas ngrënies. Në kohë alerg jie na vijnë në ndihmë qumështi i bletës, vitamina C, propolis me rigon.

Tritan Kalo: “Mbyllni veshët, mos dëgjoni më…” Këshilla ime, të përdorni këto

Mjeku Tritan Kalo, anëtar i komitetit teknik të epidemisë së shkaktuar nga koronavirusi u kërkon qytetarëve që të respektojnë distancimin social e këshillat e tjera dhe të mos dëgjojnë gjithologët.

“Kemi ende punë para nesh…14.04.2020….Ndrrim turnesh në Shërbimin Infe ktiv të QSUT-së….Ne jemi aty për ju në çdo çast….respektimi i distancimit fizik, vetëizolimi/ vetëkuarantinimi, higjena e lartë individuale dhe e mjedisit ku jetoni.

Ajrosja e shpeshtë e tij, ushqimi sa më i larmishëm sipas edhe mundësive të gjithë/secilit, hidratimi i kujdesshëm, janë për momentin “ar mët” kryesore në këputjen e zinxhirit të transmetimit të infe ktimit, si dhe në shfaqjen e rasteve të reja me COVID-19 në mungesë të një mjekimi specifik.

Dhe në të njëjtën kohë të një vaksine, për paran dalimin e kësaj sëm undje me përhapje të lartë e tinzare në format e shfaqjes klinike, si dhe të ndërli kimeve jo të pakta që e shoqërojnë në ecurinë e saj.…

Një thirrje shoqërore, etike dhe profesionale për gjithologët tanë….Në mungesë të një protagonizmi në këto kohë covidiane në ato fusha që ju mbuloni, si dhe njihni më mirë për shkak të profilit të edukimit tuaj, jeni sulur të gjithë të bëni ekspertin në Infektologji, Epidemiologji, Mikr obiologji, Imunologji, Imazheri, Anestezi-Reanimacion, Mjeksinë e Familjes, Shëndetësinë Publike, etj.

Kur një pjesë e juaj kanë edhe formim mjekësor ky interes është i kuptueshëm, megjithëse jo shpesh i justifikueshëm, por kur këtu përzihen në shumicë ata/ato që kanë njohuri vetëm periferike në këto fusha nga leximet poshtë e lartë në internet, këtu “pilafi informues” nuk u mban shumë ujë.

Njerëzia në këto kohë str esi emocional, punësor, ekonomik dhe financiar kanë vetëm nevojë për një informacion shkencor të thjeshtë e të mirëkuptueshëm nga të gjithë, dhe jo për hollësira protokollesh mjekuese në testime të preparateve të shumta kudo në botë, në efektet dobiprurëse ose jo të qëndrimeve të shumta e të ndryshme.

Përsa i përket testimeve vir ologjike apo imu nologjike, të të dhënave të hollësishme nga studimet e ndryshme nëpër botë, etj., si dhe e kanë të nevojshme marrjen e informacioneve reale nga burime zyrtare dhe jo të bazuara në fantazira shpesh të kobshme….

Publiku e ka po ashtu të nevojshme edhe ushqyerjen e një optimizmi, bazuar në evolucionin e kësaj “flame në Shqipëri” nëse ka vend për optimizëm, por jo në zbrazjen nëpër ekrane, mediat on-line apo të mediave sociale të mërive apo frustruacioneve tuaja personale, të ina teve politike, të situatave depr esive që një pjesë e juaja përjetojnë, apo edhe më ke q thjesht e vetëm për protagonizëm.

Bashkëkombasit e mi, ev itoni ekranet, kur individë të tillë shfaqen në to….është diçka shumë e dobishme për sistemin tuaj imunitar si dhe për ekuilibrin tuaj men dor….boll str es e vuajtje jeni duke përjetuar këto kohë Covidiane.

Ju duam shumë dhe për ju do të jemi aty kurdoherë të gatshëm tju shërbejmë e të luftojmë për jetët tuaja!!!

Ne së bashku me siguri do ja dalim mbanë!!!”

Ia dolën mbanë! Ky Shtet e fitoi më në fund bet ejën me Koronavi rusin

Kryeministrja e Zelandës së Re, Jacinda Ardern u shpreh ditën e sotme se shteti i saj po e fitoi be tejën me Koro naviru sin teksa vendi ishullor këtë të enjte raportoi 29 raste të reja, duke e çuar totalin në 1239, dhe vetëm një të vd ekur. Nga këto raste, vetëm 14 janë në spital dhe 317 janë shë ruar.

Arden falenderoi qytetarët e saj për vendosjen e “murit mbrojtës” që pe ngoi përhapjen e vir usit në vend.

“Për vende të tjera, këto shenja pozitive mund të jenë një arsye për të hequr kufizimet. Danimarka,, me 5597 raste dhe 218 vik tima, ka njoftuar se do të fillojë heqjen e kufizimeve javën e ardhshme nëse rastet mbeten në këtë nivel.

Por, kryeministrja e Zelandës së Re, tha të enjten se ajo do të for conte kufizimet në kufi, dhe të bënte që të gjithë ata që arrijnë në vend do të qëndrojnë dy javë në kara ntinë në një ambjent të miratuar dhe jo të izo lohen në shtëpi.

Rregulli aplikohet vetëm për banorët e Zelandës së Re, të huajt e kanë të nd aluar të hyjnë në vend nga 20 marsi. Ne jemi vetëm në gjysmë të rrugës”, tha ajo në një konferencë për shtyp.

“Ajo që kemi bërë këto dy javë është e jashtëzakonshme. Ne i kemi marrë këto vendime së bashku dhe po mbrojmë njëri tjetrin. Por kjo do të jetë një maratonë…në lu ftën kundër koro navir usit”, shtoi ajo.

Zelanda e Re, me një popullsi rreth 5 milionë banorë, ka dy avantazhe; gjeografinë dhe kohën.

Më 28 shkurt, ajo konfirmoi rastin e parë të koro navir usit, plot një muaj para se SHBA ta bënte këtë. Dhe më 29 mars, vendi konfirmoi vik timën e parë dhe të vetme deri më tani.

Veç të tjerash, Zelanda e Re është edhe ishull, larg nga vendet e tjera. E njëjta gjë mund të thuhet edhe për fqinjen e Zelandës së Re, Australinë, e cila, siç tregohet në grafiqet e mëposhtme, ka një ritëm në ulje të infektimeve.

Shkencëtarët japin një lajm të madh: Ushtrimi që ju bën jetën më të gjatë

Shëndeti është një thesar që na dhurohet vetëm një herë në jetën tonë.

Është detyra jonë që të kujdesemi për të pasur një shëndet sa më optimal. Sa më shumë të kujdeseni për shëndetin aq më e lumtur dhe më e gjatë ka për të qenë jeta juaj.

Më poshtë do ju tregojmë disa ushtrime të cilat do testojnë moshën e trupit dhe do ju përmirësojnë shëndetin dhe jetën tuaj.

Fillimisht testoni moshën e trupit.

Filloni duke bërë një nx ehje për të bërë muskujt gati për ushtrimet. Më pas përuluni dhe përpiquni të kapni dyshemenë me duart tuaja. Shikoni me vëmendje se deri kur mund të arrini dhe më pas kthehuni në pozicionin fillestar.

Rezultatet e testit:

20-25 vjeç: Mund ta kapni dyshemenë me të gjithë pëllëmbën tuaj duke i mbajtur këmbët drejtë. Muskujt i keni pjesërisht të relaksuar.

25-38 vjeç: Mund ta kapni dyshemenë me majat e gishtërinjve duke i përkulur pak gjunjët.

38-50 vjeç: Gishtërinjtë tuaj mund të cekin këmbët, gjunjët janë të përkulur dhe muskujt i keni të kontraktuar.

Më shumë se 50 vjeç: Nuk arrini t’i pre kni dot këmbët dhe përkulja e trupit ju shk akton shumë parehati.

Si të përmirësoni fleksibilitetin e trupit

Nëse nuk jeni të kënaqur me rezultatet tuaja, nuk keni pse të shqe tësoheni. Përkuluni mbi 30 herë në ditë dhe do të keni rezultate të habitshme brenda një muaji.

Murgjit tibetianë kanë thënë se mosha e trupit të një personi varet nga gjendja e më lçisë së tij dhe kjo e fundit lidhet me fleksibilitetin. Gjithkush e di se një mënyrë jetese sendentare ndikon neg ativisht në muskujt dhe në organe.

Duke u përkulur të paktën 30 herë në ditë, ju do i bëni ligamentet dhe tendinat tuaja më të forta. Lajm i mirë është se mund ta përmirësoni fleksibilitetin e trupit në çdo moshë.

Kryeministri bashkëshorten shtatzènë, preket nga COVID-19

Carrie Symons ka njoftuar se ajo ka rezultuar pozitive me Co.vid-19. e fejuara e kryeminstrit britanik, Boris Johnson, që është gjithashtu i infe ktuar, është edhe në pritje të fëmijës së tyre të parë .

31 vjeçarja e ka postuar këtë lajm në Twitter dhe u shpreh se e ka kaluar ditën në shtrat.

“Unë e kam kaluar javën e kaluar në shtrat me simptomat e Coro.navi.rus. Nuk kam nevojë të testohem dhe, pas shtatë ditësh pushimi, ndihem më e fortë dhe jam në gjendje të mendimit.

Të jesh shtatzënë me Co.vid-19 është padyshim shqetësuese. Për gratë e tjera shtatzëna, ju lutemi lexoni dhe ndiqni udhëzimet më të azhurnuara, të cilat unë mendoja se ishin siguruese,”– u shpreh Symons.

Kryeministri i Anglise, Boris Xhonson dhe bashkeshortja e tij.

Shifrat e fundit kanë treguar që ka 41.903 raste të konfirmuara të koro.naviru.sit në Mbretërinë e Bashkuar me një numër aktual vde.kjesh prej 4.313.

Mbi 1 milionë njerëz janë tashmë të infektuar me COV.ID-19 në të gjithë botën, ndërsa numri i vikt.imave ka shkuar mbi 56 mijë.

Edhe Europa është shumë e pre kur. Britania, Gjermania dhe SHBA-ja janë tre vende të tjera të prekura nga vir usi. Covid-19 është përhapur edhe në Ballkan, pasi çdo ditë ka raste të reja, në Greqi, Mal të Zi, Maqedoni e Veriut. Në Shqipëri numri i personave të infektuar ka shkuar në 333 dhe 18 persona kanë ndë rruar jetë.

“Drídhesha kur kujtoja si do më futej tubi”, biznesmeni me COVID-19: “Uaa çfarë fríke…”

Biznesmeni i vetëdeklaruar homo-sek.sual, Elton Ilirjani është shprehur se fatk eqësisht është infe ktuar me Cov id-19.

Në një lidhje me Skype nga SHBA-ja, në emisionin “Ftesë në 5”, Ilirjani u shpreh se ka kaluar 12 ditë në shtrat dhe gjëja që ka pasur më tm err ka qenë kur mendonte fu tjen e tubit, në fazën e int ubimit.

Ai u shpreh gjithashtu se nuk e ka bërë tamponin por që konstatimin që është i inf ektuar, e ka marrë nga mjekët.

“Unë u inf ektova fatk eqësisht, unë nuk e prisja. Kalova 12 ditë në shtrat dhe kam komunikuar me doktorët online. Nuk bëra dot një test dhe më erdhi një mesazh që duhet të ishe rë ndë që të shkonim në spital.

Edhe dy kushërirat e mia këtu në Nju Jork ishin me COV ID-19. Në fillim kisha një gudulisje në fyt, pastaj pata temperaturë dhe u lidha në telefon me doktorët. Filloi një ko llë e fuq ishme, dy netë pa gjumë me dhim bje në mushkëri.

Pastaj u rrit temperatura, kisha dhim bje koke dhe luh atje në ten sion. Më kapi pan iku, më mereshin mendtë.

Detaji që i vuri vulën, ishte se unë pata një hum bje të nuh atjes dhe të shijes dhe doktori më tha të qëndroja në shtëpi i veçuar.

Unë jo vetëm kisha koro nën por e kisha dhe shumë ngji tës. Gjëja që kisha më tm err ishte kur mendoja që do më futej ai tubi, dhe do kaloja në fazën e intu bimit,”– tha biznesmeni.

Befasuese! Tani arrini ta mësoni gjininë e bebit, pa bërë EKO tek mjeku. Metoda!

Keni dëgjuar për kalendarin kinez? Pretendohet se zbulon gjininë e fëmijës në një kohë të hershme.

Ai funksionon keshtu:

Ne krah te majte ndodhet mosha e gruas ne momentin e ngjizjes se fëmijës, dhe lart gjinia e fëmijës për çdo muaj qe i përket ngjizjes.

(boy për djalë dhe girl për vajzë) Për shembull:

Nëse një grua ka mbetur shtatzënë në moshën 31 vjeç në muajin nëntor,do të lindë një vajzë.

Kalendari se si mund te llogarisni gjinine e bebes.

Pasi bráktisi bashkëshortin, vetëm këtë nuk e kishte thënë. Ajo e tregoi kush e mbajti…

Rudina Dembacaj ka realizuar së fundmi një bisedë me ndjekësit në Instastory.

Ajo iu ka kthyer përgjigje pyetjeve të ndryshme që i kanë drejtuar dhe është treguar shumë e hapur për jetën private.

Para disa kohësh, Rudina dhe ish bashkëshorti, Aleksi, i dhanë fund lidhjes së tyre.

Më vonë aktorja bëri publike lidhjen me ish-deputetin Mark Frroku.

Nisur nga kjo ndjekësit e kanë pyetur se ç’është bërë me shtëpinë ku dikur ajo, Viktoria dhe Aleksi jetonin së bashku.

“Po shtëpinë e vjetër kujt ia le?”, i shkruan dikush.

Rudina ka treguar se shtëpinë pas ndarjes e ka mbajtur Aleksi dhe kur të rritet Viki, shtëpia do të jetë dhe e saj.

Mbahu Itali! Shifrat e fri.kshme, tejkalojnë Kinën. Ja kush shtet po gòditet më shumë

Sot në mesditë, Observatori i Universitetit Johns Hopkins raportoi shifrat e personave të prekur nga koro navi rusi në gjithë botën.

Në Kinë janë diagnostikuar 81.228 raste dhe 3,287 vde kje. Masat e izolimit shoqëror tani kanë filluar të skad ohen dhe vëmendje e veçantë po i kushtohet identifikimit të shpë rthimeve që hyjnë në vend nga jashtë.

Italia fqinje vazhdon të rrisë incidencën e saj dhe tani renditet në vendin e dytë në listë me 74.386 raste të konfirmuara dhe kryeson listën e vde kjeve me 7.503, më shumë se dyfishi i Kinës.

Vendet në fjalë ndiqen nga Shtetet e Bashkuara me 68.573 raste dhe 1.036 vde kje, të cilat sipas OBSH-së do të jenë fokusi i menjëhershëm i epidemisë pas Evropës.

Spanja ka 49.515 raste të konfirmuara dhe 3,647 vde kje, duke tejkaluar vde kjet në Kinë.

Në pjesën tjetër të Evropës, Gjermania ka 38.609 raste dhe 213 vde kje, Franca ka 25.233 raste dhe 1.331 vde kje dhe Mbretëria e Bashkuar ka 9.529 raste të konfirmuara dhe 465 vde kje. Zvicra gjithashtu ka një numër katër-shifror të çështjeve me 10.909, Hollandën me 6.412, Belgjikën me 4,937, Danimarkën me 1.851, Norvegjinë me 3,100, Suedinë me 2.526, Austrinë me 6.001, Portugalinë me 2,995, Irlandën me 1.564, Luksemburgu me 1.333 dhe Polonia me 1.085.

Turqia ka parë një rritje të mprehtë ditët e fundit me 2.433 raste të konfirmuara dhe 59 vde kje, me vlerësimet e çështjeve faktike që kanë arritur në disa mijëra.

Në Greqi, numri i rasteve është rritur në mënyrë të qëndrueshme në 821, me 23 vd ekje.

“Ledhaton ata që janë me qera”, Rama: Këto 3 shëbime i paguani dhe nuk e luan topi

Menjëherë pas përfundimit të mbledhjes së Këshillit të Saigurisë Kombëtare online të thi rrur nga Presidenti Ilir Meta, kryeministri Edi Rama ka mbledhur online edhe disa nga anëtarët e kabinetit qeveritar.

Rama është shprehur se taksat, sigurimet shoqërore dhe energjia nuk do të nego ciohen, do të paguhen me çdo kusht, në bazë të shpenzimeve dhe deklarimeve.

“Qeraxhinjtë që nuk mund të paguajnë të mos i hapin derën pronarit, kur të vijë për qiranë. Por sigurimet shoqërore do të paguhen.

Këtu nuk është bërë deti kos, kush konsu mon energji do të paguajë dritat, sepse mund të përfundojë në kolaps, pagesa e dritave dhe detyrimet bazike nuk nego ciohen.

Çfarë shpenzojnë atë paguajnë, kush thotë nuk kam mundësi se shpenzoj shumë të shpenzojë më pak. I bie pastaj që të heqim nga buxheti për të financuar OSHE-në, do ia heqim financave të luf tës?

Nuk ka mundësi. Kush nuk pag uan energjinë nuk do të ketë energji”, tha i pre.rë Edi Rama.