Kalo kollitet direkt, Rama pyet ùrgjent: A je mirë? Përgjigja e mjekut është epike!

Ditën e sotme Komiteti Teknik i Epi demisë ka zhvilluar një mbledhje të stilit modern “live” nëpërmjet internetit.

Tema e mbledhjes ka qenë në lidhje me situatën e krijuar në vend, ku shefi i qeverisë ka kërkuar sa më shumë informacion nga ekspertët dhe teknikët, duke u konsultuar me ta edhe për masat në vijim.

Pjesë e komunikimit me kryeministrin dhe anëtarë të stafit të qeverisë ka qenë edhe mjeku i njohur Tritan Kalo.

Foto ilustruese (Montazh)

Gjatë komunikimit të drejtpërdrejtë, ky i fundit është kòllitur duke tërhequr edhe vëmendjen e Ramës i cili e ka pyetur se si ndjehet, por Kalo tha se është mirë, ndërsa edhe e ka thùmbuar.

Rama: Profesor Tritani si je? Të shoh pak me kòllë.

Kalo: Është nga uji i pastër i Lanës, prandaj e kam kòllën.

“Kam bebin në bark, mora vesh se jam me COVID 19”, Rama publikon videon që nga drithëròi

Shefi i qeverise se Shqiperise, diten e sotme ka bere publike nje vide prek.ese.

Ai poston nje grua te prekur nga COVID 19 e cila eshte ne pritje te femijes se saj.

Gruaja ka bërë një video-selfie ku përcjell mesazhe të forta për njerëzit që të qëndrojnë në shtëpi e ndërsa flet për familjen dhe thekson se ajo po lufton për veten dhe bebin nuk i ka mbajtur dot lotët.

“Jam 39 vjeçe dhe jam në javën e 26 të shatzënisë. Sapo më thanë që kam Covid-19 dhe kam qenë shumë sëmurë.

Kam që të shtunën në spital ndërsa sot është e mërkurë. Kam pneunomi në të dyja mushëkritë por luftoj për vete dhe për bebin.

Nuk ia vlen të dalësh nga shtëpia. E di që do mendoni se nuk do e merrni. Kam 3 fëmijë dhe një burrë në shtëpi që nuk do i takoj. Nuk e di si e kam marrë por jam shumë sëmurë”, thotë ajo.

Rama ndërsa ka publikuar videon e saj thotë se të plagosurit e kësaj lufte nuk ushqejnë frikën por vetëdijen se kjo nuk është një lojë.

“Të plagosurit e kësaj lufte të pashoqe nuk ushqejnë frikën, po vetëdijen se kjo nuk është një lojë, po një rezistencë për ekzistencë”, shkruan Rama.

Video e plotë e lajmit si më poshtë:

https://www.facebook.com/edirama.al/videos/551124752186062/

Doni të dilni nga shtëpia? Ja si do shkojë kjo punë, metoda si të dilni me leje

Kryeministri Rama sapo ka prezantuar mënyrën e re për autorizimin për daljen nga shtëpia nga dita e hënë.

“Në portalin e-albania është opsioni i parë, quhet ‘leje për daje’. Aty mund të bëhet aplikimi. Po ashtu nga dita e hënë do jetë në dispozicion numrin 55155. Leja do bëhet me sms, por nuk është automatike, merret pas 24 orësh.

Në numrin 55155 nga e hëna do dërgohet numri i ID dhe ora e lëvizjes. Kush del pa leje dhe jashtë orarit, do të gjobitet dhe do t’i merret makinë që të jemi të qartë.

Kjo është leje dalje për në pazar dhe jo për në punë, pasi leja e qarkullimit dhe për të shkuar në punë do të vijojë sikur është. Për ata që shkojnë në punë dhe kanë autorizimin dhe nuk ndryshon asgjë”, u shpreh kryeministri Rama./Shqipëriaime

Video e Edi Ramës:

https://www.facebook.com/edirama.al/videos/642221353226551/

COV.ID-19/ Ja iláçet që rekomandohen për lehtësimin e simptomave, dilema Paracetamol apo…

Korovi rusi i ri, CO VID-19 është vir usi që ka shkaktuar pan demi në të gjithë botën. Përgjithësisht në të gjithë vendet e prek ura, ashtu si edhe në vendin tonë, nëse rezultojmë pozitiv me COV ID-19 nuk shtrohemi në spital.

Ndi hmën mjekësore në spi tal e marrin vetëm pas 1 javë karantinim në banesë dhe nëse sim ptomat e COVID-19 përk eqësohen.

35 kompani farmaceutike janë në “luf të” për të zbuluar vaks inën e këtij vir usi i cili mund t’i japë fund rasteve dhe vde kjeve të cilat kanë kapur mijëra në të gjithë vendet e pre kura.

Pra, çfarë duhet të bëni nëse jeni në shtëpi me simptoma dhe po prisni që ato të kalojnë?

Mjekët rekomandojnë të vetëizolohemi dhe të mos marrim ant ibiotikë të cilët nuk kanë asnjë efekt mbi vir uset.

Gjithashtu rekomandohet të pihet shumë ujë, të flini në dhoma të ndara, e të lani rregullisht duart. Një ndër rekomandimet më të rëndësishme është se nëse keni simptoma të merrni qet ësues të përditshëm për qetësimin e simp tomave.

Një ndër dilemat më të mëdha, është nëse duhet apo jo të konsumojmë Ibuprofren gjatë këtyre ditëve.

Ishin francezët të parët të cilët rekomanduan të mos konsumohet Ibuprofren për shkak se sipas tyre pacientët që e kishin përdorur, kishin pasur përk eqësim të sim ptomave të CO VID-19.

Ndërkohë nga ana tjetër zyrtarët francezë deklaruar se ant ibiotiku i vetëm që ka rezultate të mëdha në ku rimin e simptomave është paracetamoli.

Por a është paracetamoli më i sigurt se Ibuprofreni? Eksperti i Shëndetësisë në Angli ka deklaruar se për “The Independent” se:

Deri më tani nuk ka asnë provë shkencore se Ibuprofen rrit rrez ikun e simp tomave të Cov id-19 ose e bën sëmu ndjen edhe më ke q. Nuk ka asnjë provë përfundimtare se marrja e Ibuprofen është e dë mshme për inf eksionet e tjera të frym ëmarrjes.

Ky përfundim mbështetet edhe nga OBSH, e cila ende nuk ka asnjë rekomandim zyrtar për përdorim apo jo të Ibuprofenit në ku rimin e sim ptomave të COV ID-19.

Nga ana tjetër të shumtë janë pacientët të cilët janë shë ruar nga kor onavir usi i ri dhe kanë deklaruar se anti biotiku i vetëm që kanë përdorur ka qënë paracetamoli.

Eksperët saktësojnë se nëse keni sim ptoma të CO VID-19 dhe nuk janë të rë nda për t’u shtruar në spital, merrni ant ibiotikë të përshtatshëm për sim ptomat që keni, përshembull nëse keni temperaturë, konsumoni paracetamol.

Amerika i dha ‘dritën jeshile’, Kosova mori ila çet kundër CO.VI.D-19

U aprovuan nga Amerika, mbërrijnë në Kosovë ilaçet kundër koronavirusit

Kosova ka nisur të furnizohet me dy ila çet, të cilat javën e kaluar u aprovuan nga autoritetet amerikane për përdorim në luf timin e vir usit co vi d-19.

Ndërsa shtetet e zhvilluara po përpiqen të zbulojnë medikamentin që shë ron sëm undjen e shka ktuar nga koro navirusi, Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë aprovuar përdorimin e hidroksitit të klorokuinit në kombinim me antib iotikun. Sipas studimeve fillestare, ky kombinim zvogëlon qëndrueshmërinë e vir usit në trupin e paci entit.

“Ministria e Shëndetësisë është në dijeni lidhur me tera pinë në fjalë, dhe tashmë ajo ka siguruar një sasi nëpërmjet buxhetit të Shërbimit Spitalor dhe Klinik Universitar të Kosovës, kurse një pjesë e vogël është pranuar si donacion nga një op erator i brendshëm ekonomik”, thuhet në përgjigjen e MSH-së.

Ministria ka porositur edhe sasi shtesë të dy ila çeve, të cilat priten të vijnë nesër.

“Sasi tjera do të porositet nesër, të cilat do të mbulohen nga buxheti i Ministrisë së Shëndetësisë”, thuhet më tej në përgjigje.

Amerika i dha dritën e gjelbër, pasi një studim i ri gjeti se hidoroksiti i klorokuinit, që është një il aç i famshëm kundër mala rias e që njihet me emrin tregtar “Plaqenuil”, në kombinim me antib iotikun azitromicin do të ishte efektiv në shëri min e sëm udjes së shkaktuar nga vir usi Cov id-19.

Hulumtuesit e kanë testuar studimin në 30 pacientë të pre kur me vir usin co vid-19, duke e provuar hidroksitin e klorokuinit veçmas, si dhe në kombinim me antibi otikun. Ata i kanë krahasuar rezultatet e këtyre me grupin e pacientëve që nuk kanë marrë fare këto ila çe.

Studimi u krye pas raportimeve se ky kombinim ka ndikuar në shër imin më të shpejtë të pacientëve kinezë nga koro naviru si.

Njëzet nga 30 pacientët që e kanë marrë këtë trajtim ka rezultuar se hidroksitit i klorokuinit ka dhënë efekt, mirëpo efekti më i madh ka qenë atëherë kur është kom binuar edhe me antib iotikun.

E bujshme! Nuk iu “bínd” qeverisë, u gjo bit me 10 milionë lekë

Një restorant në Gjirokastër ka marrë një gjo bë shumë të lartë (10 milionë lekë të vjetra) pasi nuk i është bindùr urdhrit të qeverisë për mbylljen e tij.

Mësohet se subjektit me iniciale S.C, bar-restoranti është gjo bitur me vlerën 10 milionë lekë të vjetra, pasi ditën e sotme po kryente aktivitet normal të shërbimit, megjithëse urdhri është që çdo restorant duhe të qëndrojë i mb yllur.

Në njoftimet e pak ditëve më parë është bërë e ditur se:

Lejohen të qarkullojnë me automjete për të shkuar në punë duke plotësuar formularin e VETËDEKLARIMIT të gjithë punonjësit e administratës dhe biznesit në oraret 05:00 deri në orën 08:00 dhe për kthim nga ora 12:00 deri në orën 13:00.

Përja shtohen nga ky kufi zim të gjitha automjetet e transportit të mallrave, produkteve ushqimore, fruta-perimeve dhe atyre blegtorale, me qëllim furnizimin e marketeve dhe minimarketeve dhe dyqaneve ushqimore.

NUK lejohet asnjë qytetar që të lëvizë me automjet pa plotësuar formularin e vetë-deklarimit dhe pa marrë konfirmim për lëvizje.

Pas orës 13:00 NUK lejohet të lëvizë asnjë qytetar, përjashtuar kthimin për në banesë të punonjësve të linjave prodhuese, të Shën detësisë, Usht risë, Poli cisë së Burg jeve, SHPSF, të atyre personave që janë të përfshirë në listat e shërbimeve të bashkive dhe shërbimeve në banesë.

Pas orës 13:00 NUK lej ohet të jenë hapur asnjë market, minimarket, apo farmaci.

Përjashtohen nga ky kufizim vetëm linjat e prodhimit të bukës, ushqimoreve, prodhimit të mishit dhe atyre blegtorale vetëm për të prodhuar, por JO për të tregtuar.

NUK lej ohet lëvizja e këmbësorëve për shëtitje, sport e çdo aktivitet që nuk ka lidhje me furnizimin me produkte për konsum.

Kjo e vërteta, Pipero: “Ja kur do “shpër thejë’ vërtet! Shenjat më të vështirá do shfáqen pas 6 ose 9 ditësh

Mjeku Pëllumb Pipero nuk rresht së dhëni këshilla pozitive publikut, për t’i informuar sa më shumë rreth sitatës që po për jeton e gjithë bota.

Pipero tha se situ ata reale në Shqipëri do të mund të shfa qet vetëm në javën e fundit të Marsit, dhe në fillim të muajit Prill, ndërsa shtoi se ma sat e qeverisë janë të drejta, dhe ato mund të bëhen edhe më ekst reme në vijim, në rast se qytetarët nuk i resp ektojnë.

Pipero u shpreh se personat që janë të shtruar deri tani në spi talin Infe ktiv janë në gjendje të qendrueshme, edhe pse gjendja reale e një pacienti shfaq një përk eqësim midis ditës së 6-9 të sht rimit në spital, për arsye që ende nuk shpjegohen.

“Faktikisht e kemi thënë që situata është serioze po ne jemi ende në fillim të pand emisë, është periudha e rritjes graduale, ne jemi një vend i vogël dhe kjo është në raport me popullsinë. Fu ndi i kësaj jave, dhe java pasardhëse do të sjellë dhe numra më të mëdhenj.

Shohim ende shumë qytetarë që nuk i kufizojnë lëvizjet e tyre, dhe më tepër grumbullimet. Më duket se ende nuk janë ndë rgjegjësuar, masat mund të duken drástike, por nuk janë ende eks treme. Unë besoj që nga data e fillimit do të duhen 3-4 javë për të arritur konkluzioone të qendrueshme do të marrin në fundin e Marsit, dhe në fillimin e Prillit.

Mjeku tha se është e kot që në këto momente të flasim se kush është pac ienti zero, dhe u shpreh se të gjitha rastet në vendin tonë, kanë pasur kontakte me Italinë.

Po ashtu mjeku saktësoi se çdo person, pavarësisht moshës së tij mund të pre ket nga CO VI D19, pavarësisht nëse e manifeston apo jo sëm ùndjen, ai mund të jetë bártës për persona të tjerë.

Do të këshilloja qytetarët që të mos bëhen kuriozë dhe të kërkojnë që të bëjnë teste a e kam, a se kam, lërjani detyrën për të investigùar dhe për të kontrolluar epide miòlogëve. Jo çdo rast që ka tem peraturë mund të jetë CO V ID-19, dhe jo çdo rast që mund të ketë kollë është doemos me C OVI D-19.

Dua të këshilloj të gjithë qytetarët që të vetèizòlohen, dhe të respektojnë rregullat e distancimit social, vetëm nëse kanë kollë , temp eraturë dhe veçanërisht vështirësi në frym ëmarrje, të telefonojnë numrin 127.

Do këshilloja të rinjtë që të jenë të kujdesshëm dhe për moshat e treta. Çdo qytetar që mbròn veten, mbròn dhe 15 persona të tjerë, dhe bën që ne mjekët ti japim ndihmë atyre që kanë realisht nevojë për të shkuar në spitál”, u shpreh mjeku.

Oh e gjòra unë, martova mashkullin që doja, por kur vemi në krevat, një grua tjetër na…

E dashur DEIDRE po ta shkruaj këtë letër,

Unë kam kont rolluar së fundmi telefonin e burrit tim dhe është e qartë se ai ka një mar rëdhënie me një femër, për të cilën ai thotë se ishte vetëm një mike e mirë.

Kishte mesazhe të qarta dashurie mes tyre, flasin për këngën “e tyre” dhe ishte e qartë se kishte qenë shumë intensive – fizik isht dhe emocionalisht.

Ndj enjat e tyre për njëri tjetrin kalojnë më shumë se një dekadë. Unë kurrë nuk dys hoja. Ai është 35 vjeç dhe unë jam 33 vjeç. U martuam 9 vjet më parë dhe disa muaj më vonë jeta jonë se.ksuale u përball me vështirësi.

Kur donim fëmijë, kuptuam se ai ishte ste ril. Që atëherë, jeta jonë e vës htirë se.ksuale u bë e paku ptimtë për mua. Ne provuam edhe metodat IVF disa herë, por çdo përpjekje dë shtoi.

Burri dilte me këtë mike të mirë për drekë derisa burri i saj e nda loi atë. Ai dys hoi se diçka po ndodhte.

Burri im më siguroi se kjo nuk ishte e vërtetë. Unë nuk jam femër xhe loze dhe pranova shpjegimin e tij.

Një herë pash një mesazh që shkruante “Miss you”, por ai përsëri mohoi se diçka po ndodhte dhe unë e besova. Më vonë ai e pranoi se ishte i dashuruar me të, por tha se asgjë fiz ike nuk kishte ndodhur mes tyre dhe ata nuk tak oheshin më.

Një javë më parë mësova se ata ishin sërish bashkë. Nuk di ç’të bëj, mendoj se e duam njëri-tjetrin dhe ai dëshiron që ne t’i japim një tjetër shty së mart esës. Unë nuk besoj se kjo grua do të larg ohet plotësisht, edhe pse unë besoj se ata kanë pu shuar së beri se.ks tani.

Tani po pyes nëse duhet ta quajmë një ditë për të dyja jetët tona.

“Zot sa më mùngojnë fëmijët”/ Jemi në luf të! Kam harrùar sytë dhe fytyrat e familjes

Në një lidhje direkte me emisionin “Shqipëria Live”, Eni, mj eke shqiptare në Milano rapor toi gjendjen aktuale të spitaleve në Lombardi.

“Aktualisht janë 31,506 të pr ekur dhe 2,503 vik tima. Kemi shumë mungesa në personal, specialistët që kemi janë aktivë 24 orë në 24.

Nuk ia dalim dot të mbulojmë të gjitha rojet e natës. Në spit alin tim nuk po bëhen oper acione, kemi hyrë në një qark urgj ence ne të rrethit të Lombardisë, vetëm oper acione urg jente, persona që kanë nevojë.

Për shembull për byp ass ose in farkt. Jemi në një moment tr agjik, situatë lu fte”, rr ëfeu mjekja.

Më tej ajo vijoi:

“Në këtë moment po punojmë vetëm me urg jencat. Kemi të shtruar me Co vi d-19, kemi edhe të in fektuar nga radhët e mjekëve dhe infermierëve.

Kam një muaj që nuk kam përqafuar fëmijët e mi. S’është e vërtet që është një grip i thjeshtë, që ne e kemi kaluar, nuk ekzistojnë terapi për të ku ruar këtë lloj gripi.”

“Administratës do u mbahet 3 rròga, ose largim nga puna”, Rama nuk fál më: “Nëse kápeni në makinë…”

Nuk nda len masat e qeverisë në kudër të situatës së krijuar nga CO V ID-19. Nëse dje, Edi Rama tha se do të ketë kufizime në oraret e të ecurit, sot kemi mësuar masa që na lanë pafjalë.

E thënë kështu, çdo minutë që kalon duket se Edi Rama mendon për një masë të re për t’i “goz hduar” njerzit në shtëpi.

Të gjithë punonjësit e administratës duhet që të shkojnë në zyrë pa makina, dhe në rastin e kundërt duhet të kenë një vër tetim të firmosur nga titullari i institucionit.

Po ashtu duke iu referuar urdh rit që lëvizjet e këmbësorëve të vendosen vetëm në dy fasha orare gjatë ditës, kreu i qeverisë shprehet se në rast se kjo shke let nga punonjësit e administratës do t’iu mbahet rro ga për tre muaj me radhë, dhe në rast përsëritje do të pu shohen fare.

Postimi i plotë i shefit të qeverisë: