Ia thotë popullit/ Pipero nxjerr rezultatin e tij të testit të koronavirusit: “Është i paprekur”

Mjeku, tashmë më i dashur për publikun shqiptar, Pëllumb Pipero ka deklaruar në media se më në fund ka zhvilluar testin sereologjik.

“Jam negativ, ç’do të thotë se nuk jam ende i prekur nga koronavirusi”, shprehet Pipero.

Testi sereologjik bëhet për të kuptuar nëse personi e ka kaluar vir usin, veçanërisht janë persona që kanë qenë të ekspozuar, si stafet mjekësore.

Mjeku Pëllumb Pipero ka folur edhe mbi rastin e fasonerisë në Krujë, ku u shtuan shumë raste me koronavi rus.

“Do duhen së paku dy javë për të parë si është situata… Nuk duhet të marrim rastin e ke q, duhet të respektojmë kushtet optimale për të parandaluar kthimin e masave.

Nuk do kthehemi pas, ecuria e epi demisë tek ne, në opinionin tim, ka qenë e butë, e përballueshme me disa lëk undje, por që deri tani jemi në rezultate të mira brenda të keqes”, ka thënë Pipero mbi lehtësimin e masave.

“Unë e kam kuptuar kështu, që qeveria me ligj e ka shtyrë masën e eme rgjencës në 23 qershor që të jetë e justifikuar në masat e tjera.

Kjo në opinionin tim nuk ka lidhje me lirimin e masave shtrënguese në raport me distancimin social. Këto masa shkojnë në përputhje me ecurinë e pan deminsë në vendin tonë”, ka thënë Pipero.

Zgjidhe Një Prej tre Letrave dhe Mësoni Çfarë Keni Nevojë Këto Momente

Është e mrekullueshme dhe do të lexoni shumë surpriza!

Ka disa aktivitete që mund t’ju ndihmojnë të rrë njoseni, të qëndroni dhe të mos hum bni kontrollin mbi emocionet dhe mendimet tuaja.

Zgjidhni një nga këto letra dhe gjeni se çfarë ju duhet vërtet në këto momente:

Natyra

Koha e kaluar në natyrë është mënyra më e mirë për të reduktuar stre sin. Nëse jeni duke ecur në diell ose jeni duke u argëtuar në dëborë, automatikisht do të largoni veten nga ka osi dhe do të krijoni harmoni.

Kjo është arsyeja pse është me rëndësi thelbësore të gjejmë pak më shumë kohë për të bashkëpunuar me Nënën Natyrë.

Kreativiteti

Ndonjëherë duhet të përqendroheni në atë që ju shk akton si klet dhe ta ktheni atë në diçka krijuese, vallëzimi, shkrimi, piktura, këndimi etj.

Mund të bëni një ndryshim të madh në mënyrën se si merreni me stre sin. Shumë njerëz hyjnë menjëherë në një hapësirë medituese kur fillojnë me diçka kreative dhe pastaj qetësohen pothuajse menjëherë.

Kjo është pikërisht ajo që ju nevojitet tani.

Det oksifikimi

Nuk ka asnjë mënyrë 100% të provuar për të ruajtur vazhdimisht pastërtinë. As diçka që do të të ndihmonte të jesh vazhdimisht e mbushur me energji të mirë.

Kjo është arsyeja pse higjiena shpirtërore është me rëndësi thelbësore. Kur elim inoni mendimet e pashëndetshme, emocionet neg ative dhe fuqitë e rë nda të mendjes, trupit dhe shpirtit tuaj, ju do të krijoni kufij të shëndetshëm të energjisë.

Duhet ta dini! Ja sa ju mbron një maskë cope dhe si ta pastroni saktë atë

Pak muaj më parë u shpall gjendja e al armit të përhapjes së shpejtë të koronavirusit, ndaj dhe në shumë farmaci ishte e pamundur gjetja e një maske.

Ndaj dhe njerëzit, për t’u mbrojtur filluan të prodhonin vetë maska të bëra nga copa.

Në kohën e koronavirusit, në shumë vende mbajtja e maskave është e detyrueshme.

Po a kanë ndonjë efekt maskat dhe nga çfarë na mbrojnë në të vërtetë? Mbajtja e maskave u shpall e detyrueshme në shumë zona të Kinës që nga fillimi i vir usit Corona, shkruan DW.

Tani, shumë vende po ndjekin tani shembullin e saj. Për shembull, Austria e ka shpallur si detyrim që klientët në supermarkete të mbajnë maska. Kjo po diskutohet tani edhe në Gjermani.

Duket se rregulla të tilla nuk shërbejnë aq shumë për të mbrojtur nga inf eksioni ata që mbajnë maskën, sesa për të mbrojtur të tjerët prej mik robeve të mundshme që mund të ketë personi që mban maskë.

Për shkak se një person i inf ektuar mund të jetë ba rtës i vir usit para fillimit të simp tomave të sëm undjes, praktikisht të gjithë konsiderohen përhapës të mundshëm.

Logjika e detyrimit për të mbajtur maskë është se nëse të gjithë i përmbahen atij, ulet rre ziku i përgjithshëm i inf eksionit në shoqëri. Në sallat e operacionit mjekët i ndërrojnë maskat çdo dy orë. Në rast se maskat kirurgjikale mbahen për një kohë të gjatë ato e hu mbasin funksionin e tyre.

Këshilla: Edhe maskat prej cope duhen ndërruar vazhdimisht dhe duhen larë me ujë të nxe htë për të zh dukur vir uset, thonë ekspertët.

Maskat kirurgjikale të mbrojnë prej inf eksioneve vetëm në një masë të kufizuar. E rëndësishme është të mos kapim me duar hundën ose të fër kojmë sytë.

Aftësinë më të mirë filtruese duket e kanë maskat që përdorin profesionistë të ndryshëm që punojnë në industri apo ndërtim për t’u mbrojtur prej tymrave, gazrave apo aerosoleve të dë mshme./class /Gazeta Express

E Bujshme/ Franca shëron shumicën e rasteve, medikamenti i mjekut po bën efekt

Një lajm i bujshëm vjen nga mediat franceze, pasi ditën e sotme është deklaruar se përdorimi i një medikamenti është zbatuar tek shumë të prekur, të cilat tashmë deklarohen plotësisht të shëruar.

E thënë kështu, tek ata pacientë që është zbatuar terapia me hidroksilklorinë në Francë janë shëruar plotësisht nga Covd-19.

Sipas mediave lokale, ila çi është zbatuar për shërimin e 1.061 pacientëve pas studimit të kryer nga Drejtori i Përgjithshëm i Institutit Mesdhetar të Infektologjisë në Marsejë, Didier Ralt.

Gjithashtu theksohet se 91,7% e pacientëve gjatë dhjetë ditëve janë shëruar plotësisht, ndërsa 0,5% e pacientëve, të moshës nga 74 deri 95 vjeç, kanë ndë rruar jetë.

Dr. Ralt më 9 prill bisedoi me presidentin e Francës Makron, pas së cilës me vendim të qeverisë u lejua zbatimi i shërimit të kor onavir usit me hidroksilklorinë.

Ralt është bërë i njohur në të gjithë botën si promovues i ila çeve kundër ma laries, chloroquine dhe hydroxychloroquine, të kombinuara me një antib iotik si Aztromicina, si një trajtim ku ndër Cov id-19.

Njerëzit s’kanë bukë! Kjo shitëse bën ekstremin: “Pasi më bënë këtë, mora fund”

Komuniteti rom dhe egjyptian në Elbasan është ngritur sot në protestë pasi respektimi i thirrjes së autoriteteve për të qëndruar në shtëpi, si një masë për tu mbrojtu nga kovid 19-të u ka krijuar vështirësi në sigurimin e mbijetesës.

Pjesa dërrmuese e komunitetit rom dhe egjyptian e sigurojnë mbijetesën duke mbledhur mbetje të riciklueshme, ose duke tregtuar. Mbyllja në shtëpi ka bërë që të mos kenë burim tjetër mbijetese. Në këto kushte kryefamiljarë dhe të moshuar kërkojnë ndihmë nga pushteti lokal, pasi sipas tyre rrezikojnë të vdesin nga uria, pasi edhe ushqimoret refuzojnë tu japin ushqim me listë.

“Nuk kemi asgjë për shtëpi, as detergjent asgjë, as buke”, shprehet një prej tyre.

Shitësja e lagjes konfirmon faktin se prej ditës së djeshme ka ndërmarrë aktin e rëndë të mos japë më ushqime me listë, pasi është drejt falimentimit. Gruaja thotë se borxhi i pambledhur është i pallogaritshëm, ndërsa thotë se nuk ka zgjidhje tjetër përballë situatës së krijuar.

“Banorët më kanë bllokuar, vetëm me lista, nuk jap dot më”, shprehet ajo.

Sot në Elbasan kanë protestuar edhe banorët e lagjes NSHU dhe pranë stacionit të trenit. Edhe apeli i tyre është i njëjtë, nuk kanë bukë për fëmijët, ndaj e kanë të pamundur të qëndrojnë brenda.

Në lidhje me këtë situatë ka reaguar edhe bashkia Elbasan, nëpërmjet shefit të emergjencave Tauland Sinani. Ky i fundit ka theksuar se pushteti lokal ka shpërndarë 450 pako ushqimore vetëm për komunitetin rom dhe egjyptian , ndërsa shton se lagjia e radhës që do të marrë vëmendje është ajo NSHU./Entela Duka-Faxnews

Futbolli në zi/ Koronavir usi, humbet jetën trajneri! Mjekët zbuluan edhe…

Deri më sot ishim mësuar që statistikisht personat që kanë humbur jetën nga COVID-19 ishin moshat e treta por sot ka ardhur një lajm shumë prek ës.

Një mashull i moshës, 21 vjeçare, trajner i të rinjve në Spanjë, ka humbur jetën pasi ka rezultuar i prekur nga koronav irusi dhe kështu mediat spanjolle e kanë cilëuar si një nga më të rinjtë në botë që ndahet nga jeta.

Kur u diagn ostikua me Co v id-19, Françisko (Fran) Garsia, nga Malaga, e Spanjës, iu dha lajmi shumë i rën dë se ai kishte edhe leuk.emi.

Garsia nuk e kishte idenë se ai kishte një formë agr esive të kesaj sëmundjeje, gjë që e bëri atë jashtëzakonisht të pre kshëm nga kor onavir usi, kur shkoi në një spi tal me probl eme të frym ëmarrjes të premten e shkuar.

Presidenti i klubit të futbollit Atletico Portada Alta në një prononcim për mediat deklaroi se atij iu tha që Garsia ishte i qëndrueshëm, por një orë më vonë u informua se djaloshi 21 vjeçar kishte humb ur jetën.

Ai është ndër personat më të rinj në Spanjë që humb asin jetën prej CO VI D– 19 dhe ndoshta në gjithë Evropën- dhe hum.bja e tij vjen ndërsa vendi luf ton për të përmir ësuar sëmu ndjen e gri pit.

BEFASUESE/ Coronavi rusi rrit numrin e divorceve! Këtu po bëhet nami

Duket si një lajm i çuditshëm dhe i pazakontë, por shifrat e deklaruara dhe sittuata e treguar përmend faktin se COVID-19 jo vetëm të inf ekton, por edhe shkakton proble me të tjera.

Mediat e vendit aziatik, Kinës, përmendin faktin se rastet e divorceve në Kinë janë rritur shumë kohët e fundit në shifra që nuk ishin dëgjuar më parë.

Pasoja? Si shkak i vetë karan tinimit, çiftet kalojnë mjaftueshëm kohë me njëri tjetrin dhe gjejnë shkjaqe të ndryshme për të sjellë divorcin.

Që nga 24 shkurti, janë 300 çiftet që kanë lënë takim për t’u divorcuar, tha Lu Shijun, shefe e gjendjes civile në Dazhou të Kinës, për mediat lokale.

Rastet e divorcene në Kine po shtohen ndjeshem. Nje numer qe nuk ishte pare me pare po deklarohet.

Sipas saj, një arsye e këtij numri kaq të lartë mund të jetë edhe fakti që partnerët kanë qëndruar të mbyllur në shtëpi për shumë kohë.

“Të rinjtë po kalojnë shumë kohë brenda. Deba tet nxe hen për gjëra të vogla dhe përfundon e gjitha në divorc”, shpjegoi Lu.

Ala.rmojnë mjekët: Meshkujve u shkakton dë me… Me ur gjencë të kryeni testin!

Tashmë e gjithë bota po tenton sa më shumë masa higjienike, pasi koronav irusi po përhapet me shpejtësi.

Shenjat e para të këtij vir usi janë ethe, temperaturë e lartë si edhe kollë e madhe.

Një studim i kryer ka nxjerrë si konkluzion se koravir usi tek meshkujt shkakton më shumë dë me.

Ky studim i ri ka paralajmëruar që kor.onavi.rusi gjithashtu mund të shkaktojë dë.me në tes.tikujt.

Gjithsesi nuk është ende e provuar por, studiuesit nga Spitali Tongji i Ëuhan po u bëjnë thirrje pacientëve meshkuj nga kor.onavi.usi që të kryejnë testimin e pjellorisë së tyre pasi të rikuperohen.

Në kërkimet që ata kanë zhvilluar, i cili është shpërndarë gjerësisht në mediat sociale kineze, studiuesit, të udhëhequr nga Profesor Li Yufeng, shpjeguan: “Infeksionet e reja ko.ronavi.rus janë shkaktuar kryesisht nga dëmtimi i mushkërive dhe sistemi imunitar, por në teori mund të shkaktojnë edhe infe.ksione të reja ko.ronavir.use, demtimet te.stikulare.

“Prandaj, ekipi i Profesor Li Yufeng nga Qendra e Mjekësisë Riprodhuese të Spitalit Tongji kujtoi se: meshkujt e inf.ektuar me pneumoni koronare të re duhet t’i nënshtrohen ekzaminimit të fertilitetit pas rehabilitimit.”

Ai pushton qelizat përmes kombinimit të një proteine (proteina S) dhe një enzimë, të quajtur ACE2.

Si dhe mushkëritë, kjo enzimë është e përhapur edhe disa organe të tjera, përfshirë zorrën e vogël, veshkat, zemrën dhe tiroide, sipas studiuesve.

Në veçanti, sasi të mëdha të ACE2 shprehen në testis, duke treguar që kor.onavir.usi ka potencialin të shkaktojë dë.me në këtë zonë.

Studiuesit shtuan: “Teorikisht spekulohet se inf.eksioni i ri mund të shkaktojë dëm.tim të tes.tikulit, duke ndikuar në prodhimin e sp.ermës dhe sintezën e androgjenit.

“Prodhimi i penguar i spe.rmës do të ndikojë në pjellorinë e mashkullit dhe rastet e rënda mund të shkaktojnë infertilitet mashkullor; mungesa e androgjenit mund të ndikojë në karakteristikat sekondare mashkullore dhe funksionin se.k.sual, dhe të zvogëlojë cilësinë e jetës.

Muajin e kaluar, studiuesit nga Spitali Affiliated Suzhou i Universitetit Mjekësor Nanjing, publikuan një studim që sugjeronte që koro.navi.rusi mund të shkaktojë dë.me si në veshka ashtu edhe në testis.

Sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet se asnjë nga këto studime nuk është shqyrtuar nga shokët, dhe ato janë thjesht spekulime.

Kërkime të mëtejshme janë të nevojshme për të vërtetuar ndonjë lidhje të tillë.

/Ora News.tv/

Mesazhi ur.gjent: Shqiptarë, po bëtë këtë, do e pës.ojmë më keq se Italia

Pasi është dhënë lajmi se në Tiranë po rritet numri i të pre kurve, duket se qytetarët e këtij qyteti po i tentojnë të gjitha mënyrat për ta bra ktisur atë.

Ditën e djeshme është raportuar se në fundjavë deri të hënën nuk do të ketë qarkullime me mjete private (veç në raste të veçanta) ndaj dhe qytetarët e Tiranës, masivisht janë dyndur drejt qyteteve të tjera.

Dje, i ftuar në një emision televiziv, mjeku Pëllumb Pipero deklaroi se kishte informacione, që një numër i madh qytetarësh janë larguar pasditen e së enjtes nga Tirana.

Ai e cilësoi këtë veprim një gab im shumë të rën dë, duke e krahasuar me sjelljen e italianëve, kur nisi të shfaqet koro navir usi.

“Me qindra automjete apo shqiptarë kanë udhëtuar nga Tirana në drejtim të Korçës apo Shkodrës dhe Lezhës për fundjavë.

Besoj se po bëjnë një gab im shumë të rë ndë dhe është gabi mi që bëri dhe Italia që në fazat e parë të kësaj epi demie, duke lejuar që veriun të ikte në jug.

Foto ilustruese

Përmes jush bëj një thirrje tjetër. Mirë që kanë vajtur po të paktën të jepet një ur dhër i pr erë që nesër të mos hapet asnjë shërbim.

Është një gab im shumë i madh në këtë situatë. Gjysma e Tiranës mund të jetë në Pogradec nesër, është shumë gabim”, tha mjeku i njohur.

CO.VID-19 / Mos rrini pa e lexuar: Pyetja e madhe, a duhet bërë dashuri?

CO.VID-19 ka detyruar vendet të mbyllin qytete dhe rajone të tëra ndërsa autoritetet përpiqen të ndalojnë përhapjen e vi.rusit.

Që kur cor.onavi.rus u shfaq për herë të parë në Kinë në dhjetor, ka vazhduar të vr.asë 4,284 njerëz.

Por, a mund të merrni kor.onav.irus nga se.ksi?

Tabloidi britanik “express.co.uk” citon Qendrën për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) që thotë se koronavi.rusi përhapet kryesisht nga personi në person, veçanërisht kur njerëzit janë në kontakt të ngushtë me njëri-tjetrin.

Kontakti i ngushtë përcaktohet si brenda gjashtë “feet” (rreth 1.89m) me njëri-tjetrin.

Vir.usi mund të kontaminojë të tjerët përmes pikave të frymëmarrjes kur një person i inf.ektuar kollitet ose teshtit.

Kështu vir.usi mund të zbresë në gojët ose hundët e personave të tjerë që janë afër ose mund të thithet në mushkëri.

Të inf.ektuarit mendohet se janë më ngjitës kur janë më simptomatikë. Ka pasur raste kur vir.usi është përhapur përpara se njerëzit të tregojnë simptoma, por kjo nuk mendohet se është mënyra kryesore e përhapjes së tij.

Po kur bëhet fjalë për të bërë se.ks?

Ne e dimë se vi.rusi është i pranishëm në pikat e frymëmarrjes dhe për shkak të kësaj, vende si Franca kanë dekurajuar njerëzit që të puthen në faqe.

Të puthësh partnerin, natyrisht, është më int.ime sesa puthja në faqe. Supozimi natyror është që, pra, një person i inf.ektuar me kor.onavi.rus ka të ngjarë t’iu inf.ektojë me CO.VID-19 dhe ju në rastet e kontakteve të tilla të afërta.

Kristin Englund, i departamentit të sëmundjeve inf.ektive në Klinikën Cleveland, tha: “Në këtë pikë, ne nuk i dimë këto detaje specifike.”

Megjithatë ekspertët janë të ndarë. Lidhur me temën kanë raportuar dhe mediat italiane, një nga vendet më të prekura me kor.onavi.rus.

Sipas disa ekspertëve, rre.ziku është i lartë në rastet e një kontakti të afërt me fytyrë. Megjithatë bien dakort se deri tani nuk ka prova që ko.ronavi.rusi përhapet me anë të lëngjeve të trupit.

Të tjerë e këshillojnë raportin in.tim duke argumentuar se rrit imunitetin, por me partnerin tuaj në shtëpi dhe në asnjë rast me partnerë të rastësishëm.