CO.VID-19 / Mos rrini pa e lexuar: Pyetja e madhe, a duhet bërë dashuri?

CO.VID-19 ka detyruar vendet të mbyllin qytete dhe rajone të tëra ndërsa autoritetet përpiqen të ndalojnë përhapjen e vi.rusit.

Që kur cor.onavi.rus u shfaq për herë të parë në Kinë në dhjetor, ka vazhduar të vr.asë 4,284 njerëz.

Por, a mund të merrni kor.onav.irus nga se.ksi?

Tabloidi britanik “express.co.uk” citon Qendrën për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) që thotë se koronavi.rusi përhapet kryesisht nga personi në person, veçanërisht kur njerëzit janë në kontakt të ngushtë me njëri-tjetrin.

Kontakti i ngushtë përcaktohet si brenda gjashtë “feet” (rreth 1.89m) me njëri-tjetrin.

Vir.usi mund të kontaminojë të tjerët përmes pikave të frymëmarrjes kur një person i inf.ektuar kollitet ose teshtit.

Kështu vir.usi mund të zbresë në gojët ose hundët e personave të tjerë që janë afër ose mund të thithet në mushkëri.

Të inf.ektuarit mendohet se janë më ngjitës kur janë më simptomatikë. Ka pasur raste kur vir.usi është përhapur përpara se njerëzit të tregojnë simptoma, por kjo nuk mendohet se është mënyra kryesore e përhapjes së tij.

Po kur bëhet fjalë për të bërë se.ks?

Ne e dimë se vi.rusi është i pranishëm në pikat e frymëmarrjes dhe për shkak të kësaj, vende si Franca kanë dekurajuar njerëzit që të puthen në faqe.

Të puthësh partnerin, natyrisht, është më int.ime sesa puthja në faqe. Supozimi natyror është që, pra, një person i inf.ektuar me kor.onavi.rus ka të ngjarë t’iu inf.ektojë me CO.VID-19 dhe ju në rastet e kontakteve të tilla të afërta.

Kristin Englund, i departamentit të sëmundjeve inf.ektive në Klinikën Cleveland, tha: “Në këtë pikë, ne nuk i dimë këto detaje specifike.”

Megjithatë ekspertët janë të ndarë. Lidhur me temën kanë raportuar dhe mediat italiane, një nga vendet më të prekura me kor.onavi.rus.

Sipas disa ekspertëve, rre.ziku është i lartë në rastet e një kontakti të afërt me fytyrë. Megjithatë bien dakort se deri tani nuk ka prova që ko.ronavi.rusi përhapet me anë të lëngjeve të trupit.

Të tjerë e këshillojnë raportin in.tim duke argumentuar se rrit imunitetin, por me partnerin tuaj në shtëpi dhe në asnjë rast me partnerë të rastësishëm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *