Aty ku jetojnë shumë shqiptarë/ Raportohen shifra dra matike dhe shumë të prekur

Vendi i parë me dëmet më të mëdha në Evropë është Italia, e cila ka shumë humb je në njerëz dhe shumë të prekur, por duket se vir usi nuk u ndal vetëm në shtetin fqinj.

Pas Italisë, ka qenë radha e Spanjës, Francës, Gjermanisë dhe së fundi Britania e Madhe po përjeton një problematikë të madhe në lidhje me COVID-19.

Vijon bilanci t ragjik në Britaninë e Madhe prej koronavirusit, në 24 orët e fundit kanë ndë rruar jetë 708 persona.

Numri i personave të rinj të prekur me Co vid-19 është 3.735, ndërsa në total janë 41.903 të in fektuar. Fatkeqësisht numri i të vd ekurve vijon të rritet, duke shkuar në 4.313.

Britania është një ndër vendet me rritjen më të shpejtë të rasteve të reja, ndërsa numri i rasteve aktive shkon në 37.455.

Transportimi i nje pácienti te prekur nga COVID-19. Foto ilustruese.

Deri në këto momente janë vetëm 135 pacientë të sh ëruar nga v irusi vd ekjeprurës, megjithë masat e marra për frenimin e Pandemisë që ka ‘gju njëzuar’ globin.

Habit raporti suedez! Mbani mend këto data, do të arrihet piku i koronavirùsit

Shqiptari që jeton në Suedi, Jurgen Malaj, tha në një lidhje me “Skype” për News24 se suedezët po e presin me qetësi këtë situatë, pasi sipas tij, kanë kulturë dhe standard jetese.

Ndër të tjera, shqiptari tha se shkencëtarët suedezë janë mbyllur dhe po punojnë për vaks inën kundër COVID-19, ndërsa shtoi se ata kanë nxjerrë një raport, ku thuhet se piku i këtij vir usi në Ballkan do të jetë më 14-21 prill.

“Suedia ka zgjedhur këtë rrugë, sepse mendon tek imuniteti i tufës. Drejtuesit kanë zgjedhur të mos izolohet popullata, pasi sipas tyre, ky vir us do të kthehet në nëntor dhe duhet krijuar imunitet.

Qeveria ka hapur një buxhet për të ndihmuar biznesin, qytetarët, 150 miliardë euro. Suedia ka dhe një raport, shkencëtarët e saj janë ngu juar për të gjetur vak sinën. Në raport thuhet se do të ketë një kulm të vir usit, që do të nisë nga 14 prilli.

Këta po e presin me qetësi, kanë kulturën, kanë standard jetese. Të moshuarve edhe pa pa ndemi iu shkon il açi dhe ushqimi në shtëpi.

Ndryshe nga qeveria shqiptare që ka nxjerrë në rrugë ushtrinë, Suedia nuk është për shtetrrethim. Këtu nuk përdoren maska, doreza, në popullatë, se në personelin mjekësor sigurisht që përdoren. Suedia ka gjendje në bu nkeri për raste l ufte, që i kanë nxjerrë dhe i gjithë shteti është në gatishmëri.

Këta kanë një raport, që thotë se Ballani do të ketë kulmin e pandemisë 14 deri më 21 prill, dhe pastaj kurba do të nisë të bjerë, dhe në javën e fundit të prillit do të kemi shë rimin e popullatës. Këta kanë informacione, janë një hap para në informacionet e Inteligjencës”, tha shqiptari.

Studimi i fundit/ Ja kush e vr et koronavirusin! Bëjeni që nesër sa më shpesh

Struktura molekulare e sapunit është në gjendje të vr asë me sukses pjesëzat e koro navir usit sipas disa studimeve të ndryshme shkencore mes të cilave dhe ai i Qendrës për kontrollin e sëm undjeve në Tajvan.

Molekulat e sapunit të cilat janë të krijuara nga një kokë hidrofile, e cila tërhiqet nga uji, dhe nga një bisht hidrofobik që lidhet me lëngun, arrijnë të su lmojnë veshjen e jashtme të koro naviru sit.

Covid 19 është një vi rus që përshkohet nga struktura të tjera që i japin dhe pamjen tipike të kurorës dhe është i veshur nga një shtresë e dyfishtë. I përbërë nga dy unaza kokash hidrofile që rrethojnë bishtat hidrofobikë.

Molekulat e sapunit destabilizojnë vir usin sepse arrijnë të depërtojnë në shtresën e dyfishtë.

Duke i ndarë dhe i futur në disa bulëza dhe duke shka tërruar membranën.

Molekulat e sapunit ndër presin dhe lidhjen që kanë së bashku elementet përbërëse të Covid-19./ekspress

Kalo kollitet direkt, Rama pyet ùrgjent: A je mirë? Përgjigja e mjekut është epike!

Ditën e sotme Komiteti Teknik i Epi demisë ka zhvilluar një mbledhje të stilit modern “live” nëpërmjet internetit.

Tema e mbledhjes ka qenë në lidhje me situatën e krijuar në vend, ku shefi i qeverisë ka kërkuar sa më shumë informacion nga ekspertët dhe teknikët, duke u konsultuar me ta edhe për masat në vijim.

Pjesë e komunikimit me kryeministrin dhe anëtarë të stafit të qeverisë ka qenë edhe mjeku i njohur Tritan Kalo.

Foto ilustruese (Montazh)

Gjatë komunikimit të drejtpërdrejtë, ky i fundit është kòllitur duke tërhequr edhe vëmendjen e Ramës i cili e ka pyetur se si ndjehet, por Kalo tha se është mirë, ndërsa edhe e ka thùmbuar.

Rama: Profesor Tritani si je? Të shoh pak me kòllë.

Kalo: Është nga uji i pastër i Lanës, prandaj e kam kòllën.

Edhe aktoren tuaj të preferuar të serialit turk e kapi koronavi rusi

Një nga aktoret më të njohura turke, Xhansin Çekili është prekur nga Covid-19. Aktorja 31-vjeçare e cila luan rolin e “Ajselit” në serialin “Një puthje në errësirë”, përmes rrjeteve sociale deklaroi se përgjigja e testit i kishte dalë pozitive.

Xhansin Çekili tha se kishte shkuar në spital pasi kishte shfaqur simptoma dhe pasi kishte marrë përgjigjen, ishte vetëkarantinuar në dhomën e saj.

Aktorja tregoi se frika e saj më e madhe është të mos ja ngjisë mamasë dhe vëllait të saj, me të cilët jeton në shtëpi.

31-vjeçarja tha se një nga simptomat që ka është humbja e sensit të shijes dhe nuhatjes.

E dëgjuat raportin e CIA-s? “U fshehën të prekurit dhe vik timat e COVID-19”-ës

Zbardhet raporti i shërbimeve sekrete të SHBA-së përgatitur për Shtëpinë e Bardhë: Pekini e ka ulur numrin e rasteve të të infe kturave me viru sin CORONA dhe të vde kjeve prej tij.

Agjencia e lajmeve “Bloomberg News” citon tre zyrtarë amerikanë, që nuk kanë dashur të identifikohen, të cilët thanë se të dhënat që ka bërë publike Kina lidhur me numrin e infe ksioneve dhe të vde kjeve janë qëllimisht jo të vërteta. Dy nga zyrtarët thanë madje për “Bloomberg News” se shifrat e publikuara nga Kina janë të fals ifikuara. Megjithatë deri tani nuk është bërë publike asnjë detaj i mëtejshëm rreth raportit.

Kina i hodhi menjëherë poshtë përfundimet e raportit të të shërbimeve sekrete të SHBA-së. Zëdhënësja e Ministrisë së Jashtme, Hua Chunying, tha se Kina kishte qenë “e hapur dhe transparente” në lidhje me shtrirjen e shpër thimit të vir usit dhe e akuzoi Uashingtonin se po përpiqet t’ua “kalojë fajin të tjerëve”.

Edhe shkencëtarët kanë dyshime

Ekspertë nga fusha e mjekësisë i janë bashkuar gjithashtu korrit të skepticizmit lidhur me numrin e infe ksioneve dhe të vde kjeve në Kinë. Kryetari i Shoqatës Botërore Mjekësore me qendër në Francë, Dr. Frank Ulrich Montgomery, tha se shifrat e Kinës nuk janë të besueshme.

Sipas Montgomery shifrat e ulëta kineze janë “të pakuptimta” dhe Pekini është duke ofruar shifra të gën jeshtërta.

Megjithatë ai pranoi që edhe vende të tjera punojnë me të dhëna të pasigurta, sepse shpesh nuk kanë në dispozicion të dhëna më të mira, gjë që vjen edhe si rezultat i mungesës së testeve të duhura.

Mijëra urna të dërguara në provincën Hubei

Sipas mediave shërbimet fu nerale në provincën Hubei kanë porositur javët e fundit mijëra ur na. Dhe numri i ur nave të dërguara në provincë është shumë herë më i madh numri i personave të deklaruar so të vd ekur nga shpë rthimi i viru sit COR ONA.

Media kineze “Caixin” publikoi fotografi ku shihet se vetëm për Vuhanin janë dërguar ditët e fundit 8,500 ur na ndërsa në gjithë Kinën zyrtarisht thuhet se janë 3100 të vde kur që nga nisja e pan demisë.

Por edhe radhët e gjata të të afërmve të të vde kurve që presin përpara shërbimeve fun erale kanë nxitur gjithashtu shqetësimin se përmasat e vërteta të shpërthimit të vir usit nuk janë bërë publike.

“Shqiptarët janë bukë…”/ Rama sapo e tha: “Hapja e qarkullimit dhe spostimi i orarit”, po flasim…

Kryeministri Edi Rama në një komunikim live në Faceook ka folur rreth lehtësimit të masave në disa aspekte por që sipas tij, lehtësirat diku do të përkthehen në masa akoma më të ash pra në një aspekt tjetër.

Rama foli edhe për debatin që është hapur në lidhje me shtyrjen e pagesave të qerave ku tha se nuk duhet nxitur konflikti pasi shqiptarët në momente të vështira kanë treguar se i janë gjetur njëri-tjetrit.

Me këtë ar mik të padukshëm që ka kapur në be fasi edhe vendet më të zhvilluara, ka par alizuar edhe vendet ushtarake në gjithë planetin, nuk thotë askush dot se ka il aç më të mirë se sa rezis tenca shoqërore që po përdoret në gjithë vendet e botës që nuk e kanë vaks inën.

“Ne padiskutim që bazuar në këtë ecuri pozitive, mund të mendojmë për të liruar disa masa, për të lehtësuar jetën tonë të përbashkët, por nuk kemi në asnjë mënyrë të drejtë, se kemi detyrimin të mos bëjmë hapa të nxi tuar.

Ndërkohë kur të nisim të bëjmë disa lehtësime do të bëjmë patjetër edhe disa shtrë ngime, për ata që nuk duan të dëgjojnë nuk duan të respektojnë duke kërc ënuar t kthehen në bo mba.

Duke lehtësuar fjala vjen fashën orare apo lëvizjen me auto,mjete për punë, dhe që nuk e kanë humbur, duhet të rrisim fort sa nksionet për ata që do ta shke lin hapësirën e kufizimeve në këtë luf të, do të merren edhe masa me he qje lirie fare.

Jemi duke dëgjuar ekspertët dhe punuar me stafin tonë. Më lejoni të jap disa nga ato sqarime që besoj se janë të nevojshme duke ndjekur komentet dhe reagimet.

Debati publik ne formën e një sulmi të atyre që fatkeqësisht edhe në mes të luf tës nuk pakësojnë dot pllakën e gramafonit të këngës së shëm tuar, si ka mundësi, si mundet shteti të ndërhyjë në një marrëdhënie private. Në një kohë normale ky do të ishte skan dal, por është një kohë lu ftë jo normale, dhe kemi jo vetëm të drejtë, por edhe detyrimin për të mbrojtur këdo që është më në hall, përfshirë natyrisht edhe ata që janë më pak në hall.

Ndihmohet një më në hall, më i do bët, një i së murë, një i afërm që e ka zënë një hall që nuk e përballon dot, dhe meqë u pa edhe sot se ky do krijonte një ko nflikt civil, së pari dua të them se historia ka thënë për shqiptarët një gjë të madhe.

Shqiptarët janë bukë, kripë dhe zemër, pavarësisht se mes nesh ekziston një specie e veçantë, që është qameti, por nuk e ka penguar popullin shqiptar që në momente të vështira të mos gjendemi. Nuk ma merr mendja se qeramarrësit do kapen për f yti dikë që ka mbyllur biznesin e tij të vogël.

Si mund që dikush se është mbyllur brenda dhe mund të kompensojë. Sot janë në shtëpi se nuk shkojnë dot në punë jo se nuk janë në punë. Do ishte mirë që të gjithë ata që kanë një rrugë komunikimi me njerëzit tu bëjnë thirrje shqiptarëve për që kanë dhënë një shtëpi me qera, ta shtyjë këstin”, tha Rama.

Po luf ton me COVID-19/ Brataj: “Është betejè, Jam Gati”, Ja Lajmi i mirë…

Para pak javësh është deklaruar i prekur nga COVID-9, ndaj dhje shefi i ur gjencës së QSUT-së, Skënder Brataj vijon të mbetet i vetë/izoluar dhe në karantinë.

Ky i fundit në një intervistë për mediat shqiptare deklaron se pas testit të dytë gjendja e tij shfaqet tejet e mirë dhe me përmirësime të ndjeshme.

Brataj thotë se mendon se ia ka dalë teksa falënderon njerëzit që e kanë mbështetur në këtë be tejë si dhe dëshirës dhe vullnetit që ka pasur për ta mposhtur COVID-19.

“Ndihem gati, për të rifilluar përsëri bet ejën me këtë ar mik të padukshëm, por që tani e njohim më shumë se një muaj më parë, kur u paraqit para nesh”, thotë Skënder Brataj.

Më poshtë do të gjeni reagimin e plotë të tij:

Përshëndetje. Një falënderim të gjithë JUVE, që asnjëherë nuk më keni lënë vetëm në këto ditë të sëm undjes, izo limit dhe karantinës.

E di që nuk kam mundur t’ju përgjigjem dot të gjitha mesazheve tuaja sepse janë të shumta, prandaj ju falënderoj dhe ju vë në dijeni se gjendja ime shëndetësore është më e mirë dhe shpresoj të jetë neg ative prova e tamponit.

Unë mendoj se ja dola falë mbështetjes tuaj, terapisë, dëshirës dhe vullnetit që kam për ta mposhtur COV ID-19.
Ndihem i gatshëm, për të rifilluar përsëri bet ejën me këtë arm ik të padukshëm, por që tani e njohim më shumë se një muaj më parë, kur u paraqit para nesh.

Nëse ka pasur shprehje që nuk e kam duruar që kur jam kthyer, është shprehja e famshme: KJO NUK BËHET!,

Pa e ditur për çfarë problemi flitet, për çfarë pune, pa e pasur idenë ose kompetencat profesionale! Duke ju përveshur punës, ne krijuam një shërbim të pazëvendësueshëm, siç është ai i urg jencës, të cilin shumë prej jush e kanë provuar në këto tre vitet e fundit.

NUK KA GJË QË NUK BËHET, luf të që nuk fitohet, por duhet shumë shumë punë, shumë shumë durim, shumë shumë bashkëpunim dhe mirëkuptim nga të gjithë. Dr. Skënder Brataj

E Rrallë/ Mbretëresha del mënjëherë para popullit: Do japë një informacion të papritur!

Ka ndodhur vetëm 3 herë përgjatë 86-viteve sa ajo mbretëron në Angli ndërsa për shkak të situatës alarmante me koro naviru sin, mbretëresha britanike Elizabeth II do të mbajë një fjalim të rrallë televiziv ndaj kombit.

BBC shkruan se ajo do t’i drejtohet qytetarëve britanikë në një transmetim televiziv të Dielën dhe kjo është njoftuar nga “Buckingham Palace”.

Mbretëresha ka pez ulluar detyrat e saj mbretërore dhe aktualisht është në Kështjellën Windsor në Berkshire me Dukën e Edinburgh.

Muajin e kaluar ajo dha një mesazh për shpër thimin e epid emisë në vend, duke thënë se Mbretëria e Bashkuar “po hyn në një periudhë shqe tësimi dhe pasi gurie të madhe”.

Mbreteresha e Anglise

Adresimi i së Dielës ndaj kombit do të jetë i katërti fjalim gjatë mbretërimit të saj 68-vjeçar, përtej mesazhit të saj tradicional që mbahet në ditën e Krishtlindjes.

Tre fjalimet e tjera të mëparshme erdhën pas vde kjes së nënës së Mbretëreshë në 2002, përpara fun eralit të Princeshës Diana në 1997 dhe rreth Luf tës së Parë të Gjirit në 1991.

“Rr eziku ende në kulm”, Mjeku: “Shqiptarë, po bëni këtë veprim shumë të gabuar”

Pas deklaratave të kryeministrit Rama se dalëngadalë mund të nisë një lehtësim i vogël i masave të izolimit të ndërmarra në kuadër të epidemisë COVID-19, qytetarët e Tiranës duket se e kanë marrë për të mirëqenë se rre ziku i infe ktimit ka kaluar.

Pellumb Pipero

Ditën e sotme rrugët e kryeqytetit janë mbushur nga kalimtarët e madje në rrugët kryesore ka pasur trafik të automjeteve, çka përkthehet në një ulje të vigjilencës, në një kohë kur ekpertët e ISHP-së kanë komunikuar se pikërisht këto ditë po përjetohet piku i të prekurve nga vir usi agr esive.

Pikërisht për këtë viru atë ka reaguan për Iconstyle, mjeku Pëllumb Pipero, i cili e konsideron këtë një fenomen shumë të rrezi kshëm.

“Fakti që ka arritur piku, nuk do të thotë që nuk ka rre zik, por që rre ziku tani është më i lartë! Do të thotë që numri i të prek urve është më i larti dhe piku nuk zgjat një ditë, mund të zgjasë dhe një javë.”- është shprehur dr. Pipero në një lidhje telefonike.

Ai theksoi se vigjilenca pikërisht në këtë kohë duhet të jetë maksimale, duke u shprehur: “Edhe pse kurba mund të duket e th yer, rrez iku nuk ka kaluar.”