“Në várrím 30 vetë. Në drekën e várrímít 150 vetë. Barku u shpláftë!”

Është e zákonit në trádítën shqiptare që pas várrímít, familja që ka pèsùar fátkèqësínë të shtròjë një drekë për miqtë, të afërmit, shokë apo njerëz të thjeshtë.

Kjo, ashtu siç të gjithë e dimë, është një tráditë e tráshëguar brez pas brezi.

Një nga gazetarët më të rèspektuar në Shqípëri, Agim Xhafka, ka bèrë një státus sa “pròvòkues” ashtu edhe thùmbùes dhe në pòstímin e tij ai shkrùan.

“Në várrím 30 vetë. Në drekën e várrímit 150 vetë. Barku u shpláftè!”.

Ky státus i tij në rrjèt ka nxítur kështu dèbát. Ajo që dallohet më shumë është se njerëzít të cilët kanë marrë pjesë në këtë státus, e kanë mbështetur këtë pòstim duke thënë se kjo është një dùkuri që po shtòhet shumë.

Gazetari shumicës së njerëzve i përgjigjet duke thënë që duam apo nuk duam ne si popull, kjo gjë sa vjèn dhe po bèhet e vërtetë.

Kjo llòj sjelljeje sígùrisht që mùnd të vijë edhe nga várfèria ose mùnd të jetë një objekt për stùdim nga sòciòlògët.

Por, për sa i pèrket várfèrisë shqiptarët më parë nuk kanë qènë të pásur, ndërsa në raste të tilla rèflèktonin më shumë dínjítet, kur edhe pse kishin shèrbýer nuk bènin “hýxhím” në drekë të tilla.

Leave a Comment