Tërmet i fuqishëm PAK çaste më parë, dalin pamjet e fuqíshme

Në datën 4 dhjetor 2023, një tërmet me magnitudë 6 goditi ishullin Timor të fundit, sipas Qendrës Sizmologjike Euro-Mesdhetare (EMSC) dhe Shërbimit Gjeologjik të SHBA (USGS). Përveç këtij ngjarjeje, një goditje tjetër e fuqishme dhe me pasoja u regjistrua pranë Izmitit në Turqi, duke sjellë kujtimet e tmerrshme për popullin turk nga tërmeti i kaluar.

Epiqendra ndodhet 21 kilometra në verilindje të qytetit ishullor Kupang dhe thellësia fokale vlerësohet në 28 kilometra. Ekspertët thonë se kjo periudhë shënon një moment kur pllakat e Tokës po shkaktojnë një lëvizje pak më të shpejtë se zakonisht, duke shkaktuar fenomene të tilla. Këto ngjarje janë bërë gjithnjë e më të zakonshme në vendet aziatike, por janë regjistruar edhe raste në Evropë kur lëvizjet e Tokës janë të papritura.

Deri më tani, nuk ka raportime për viktima apo dëme të konsiderueshme materiale. Situata mbetet e qetë, pasi qendrat e monitorimit janë në gatishmëri të plotë. Ky ndodhur vlen edhe për Shqipërinë, e cila, pas tërmetit të madh në nëntor, ka rritur bashkëpunimin me shtetet e tjera për të forcuar sigurinë kundër tërmeteve.

Leave a Reply