Friday, September 29, 2023
HomeGenel‘Tèrmeti’ në treg, ja cili përfíton dhe ata që hùmbin nga zhvlèrësimi...

‘Tèrmeti’ në treg, ja cili përfíton dhe ata që hùmbin nga zhvlèrësimi i eùros në treg

Monedha eùropiane është shvlerësuar ndjèshëm kùndrejt lekut shqíptar dùke u shkëmbýer me 116-117 lekë, niveli ky më i ùlët që prèj fíllimit të vitit. Në një moment që inflácioni ka árrítur nivele rekord ekspertët e argumentojnë si një tjetër efekt nègátiv shvlerësimin e eùros për xhepat e qytetarëve që jetojnë vetëm me remítanca.

Nga të dhënat zyrtare rezùlton se janë rreth 43 mijë familje që jetojnë vetëm me të ardhùrat që ju sjellin të afërmit èmígrantë. Për rreth 60% të familjeve që márrín remitanca, të ardhùrat janë më pak se 1200 eùro në vit ose 100 eùro në muaj.

Zbardhèt skema, ja sa do të rriten pensionet për të mòshuarit, kategoritë që përfitojnë dhe fondet e vëna në dispozícion nga buxhèti. “Ka ndíkim nègátiv për qytetarët që jetojnë me remítanca ose për ato biznese që márrín porosi nga jashtë dùke márrë pagesa në eùro”, tha Klodian Muço.

- Advertisement -

Por shvlerësimi i lekut ka edhe disa efekte pozítive për ekonominë shqíptare pasi ndíkon në nivelin e bòrxhit publík. Përgjatë muajve të fùndít kemi një fòrcim të vazhdueshëm të monedhës vendase krahasuar me monedhát e huaja. Kjo është diçka pozítive sa i përket Bòrxhit Publík apo importit të mallrave.

Eùro është shkëmbýer mesatarisht me 116-117 lekë dùke pësuar luhatje të vogla. Por rènia që prèj fíllimit të muajit korrík mbètet drástíke sepse sipas kursit të Bankës Qendrore një eùro shkëmbehej me 119 lekë.

Ky mbètet një ndër nivelet më të ùlta të regjístrùara në vendin tonë që prèj fíllimit të këtij viti dhe argumentohèt me nivelin e lárte të eùros në qárkùllim prèj turizmit.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments